Matlamat penubuhan laman blog ini adalah sebagai medan perkongsian dan perbincangan mengenai isu-isu semasa serta pusat saluran maklumat terkini berkenaan perkembangan pergerakan Pemuda IKS. Setiap ulasan yang dibuat mengenai apa jua topik hendaklah dilaksanakan secara matang dan profesional. Pemuda IKS akan menapis sebarang ulasan yang tidak bernas dan tidak membina untuk menjaga nama baik laman blog ini. Terima kasih di atas kerjasama semua pengunjung.

Peti Suara


19 Oktober 2009

Datuk Yahaya Mat Ghani Kini Menjadi Perhatian

Susulan daripada ucapan beliau di Persidangan Tahunan Perwakilan UMNO Malaysia 2009 di PWTC tempoh hari, beliau kini menjadi perhatian kerana isu-isu yang dibahaskan mampu memperkasakan lagi parti keramat orang Melayu ini.Pemuda IKS amat berbangga kerana mempunyai seorang Ketua UMNO Bahagian yang cukup berkaliber dan berkarisma.Tambahan pula, Majlis Rumah Terbuka Hari Raya 1430H yang diadakan mendapat sambutan baik daripada masyarakat setempat. Antara dif kehormat yang turut hadir adalah Dato' Mukhriz Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan YB Khairy Jamaluddin.Walaupun sesak, barisan ahli UMNO Bahagian Batu yang menjayakan majlis tersebut tetap berusaha untuk memberi yang terbaik dalam majlis itu.

Berikut adalah antara "highlight" yang diterima oleh Ketua UMNO Bahagian Batu, Datuk Yahaya Mat Ghani:

Umno General Assembly 09: Delegates Raise 'Crucial' Issues
NST Online, 18 Oktober 2009

Federal Territory delegate Yahaya Mat Ghani (Batu division Umno head) said Umno must be brave in initiating changes, not only in the party but also in the government sector.

He suggested that top positions in government-linked companies be filled by Umno members. “We must not allow the top brass in GLCs to openly support the opposition and hold ceramah in their building.”

Buang pengaruh pembangkang di GLC –wakil UMNO
Malaysia Today, 17 Oktober 2009

Wakil UMNO Wilayah Persekutuan, Yahaya Mat Ghani menyarankan agar menolak pihak syarikat berkaitan dengan kerajaan (GLC) yang mempunyai kaitan dengan pembangkang. Beliau menegaskan ianya adalah penting bagi memastikan sokongan terhadap UMNO akan utuh. Beliau berkata, kumpulan tersebut mempunyai ahli lembaga pengarah, pihak pengurusan dan kakitangannya yang menyokong pembangkang.

"Mereka membenarkan ceramah pembangkang dalam premis mereka sendiri. Berikan perhatian kepada ahli Umno yang setia kepada parti dan yang berkelayakan, agar dapat menjalinkan hubungan baik dengan GLC," katanya. Di samping itu beliau turut berharap agar pimpinan UMNO dapat memberikan pengiktirafan kepada ketua cawangan Umno di Wilayah Persekutuan.

Umno should not be 'showy'
The Star Online, 16 Oktober 2009

KUALA LUMPUR: Umno leaders and members must change their personality of being too showy and this is keeping people away from the party, Yahya Mat Ghani from Batu division said.

He said people were staying away from the party as there was a perception that Umno was infiltrated by the rich and elite group.

He said the perception must change as the party had lost its morals, especially during nomination and polling day for elections.

"This perception must be changed immediately. We must thank our president for changing the perception of the people through spot checks on the ground," he said when debating the presidential address.

He said there were five "Ps" which Umno should emphasise on.

They were persepsi (perception), perpaduan (unity), peruntukan (allocation), perkhidmatan (service) and pengiktirafan (recognition).

Yahya criticised some leaders and members who could not accept the facts when they could not secure any positions or defend their positions in party elections in March, and stayed away from the party.

He said some even left their branches and divisions.

"The self-centred attitude causes the party to be weak," he said.

Meanwhile, Kedah delegate Datuk Paduka Md Rozai Shafian took a swipe at Barisan component parties, blaming them for the coalition's loss in the last general election.

"The ones who brought us down are the component parties, not Umno.

"We have hit ourselves and given a wake up call. Until today, they did not do anything about their party," he said.

Singkir anasir pembangkang di GLC
Malaysiakini, 16 Oktober 2009

Kerajaan digesa supaya melakukan proses pemutihan terhadap syarikat berkaitan dengan kerajaan (GLC) yang didakwa menyokong pembangkang.

Gesaan tersebut oleh wakil Wilayah Persekutuan, Yahaya Mat Ghani ketika membahaskan ucapan dasar presiden Umno di PWTC hari ini.

Beliau berkata, proses pemutihan itu penting penting untuk memastikan sokongan terhadap kerajaan dan Umno.

Ini kerana, katanya, terdapat di kalangan ahli lembaga pengarah, pihak pengurusan dan kakitangannya yang menyokong pembangkang.

"Mereka membenarkan ceramah pembangkang dalam premis mereka sendiri.

"Berikan perhatian kepada ahli Umno yang setia kepada parti dan yang berkelayakan, agar dapat menjalinkan hubungan baik dengan GLC," katanya.

Yahya juga juga mendesak pucuk pimpinan parti untuk menimbang memberi pengiktirafan kepada ketua cawangan Umno di Wilayah Persekutuan.

"Dengan nada sedih dan kecewa terdapat kementerian dan agensi kerjaaan apabila ada surat daripada ketua-ketua cawangan, tidak pernah diendahkan dengan alasan politk tidak boleh masuk campur urusan kerajaan.

"Oleh itu saya harap lepas ini surat, pandangan dan tandatangan ketua cawangan diguna pakai," kata Yahaya Mat Ghani sambil menambah bahawa ia penting untuk memastikan sokongan mereka terhadap Umno.

Yahaya juga menasihati ahli Umno agar menunjukkan sikap yang kuat terhadap perjuangan Umno yang dillihatnya semakin longgar dan longlai.

Sehubungan itu, beliau mnecadangkan agar kursus-kursus kepimpinan diberikan kepada ketua-ketua cawangan untuk merapatkan hubungan dengan akar umni bagi menghadapi pilihan raya ke-13.

Beliau juga meminta kepada pucuk pimpinan pusat agar menyalurkan peruntukan berdasarkan kepada jumlah ahli di cawangan bagi menggerakkan usaha untuk menarik ahli baru dan menubuhkan cawangan baru.

Govt should stop funding PR seats, says Umno man
The Edge, 16 Oktober 2009

Several speakers today also opened fire at government-linked companies (GLCs), including Batu Umno division chief Yahaya Mat Ghani who called for more top positions in GLCs to be given to Umno loyalists.

"Give positions in GLCs to Umno members who are loyal to the party in order to maintain good ties between the GLCs and Umno," he said.

Photo-photo dari Razali Mohaiyin

1 ulasan:

  1. Seperti yang saya ucapkan pada Kekanda Abas sejurus habis sesi Persidangan Perwakilan UMNO 2009 ketika persiapan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Batu..

    "Boss.. good speech.. good job... warga IKS berbangga dengan u... u da one yang boleh memacu dan menyedarkan org. melayu di Batu ini.."

    BalasPadam