Matlamat penubuhan laman blog ini adalah sebagai medan perkongsian dan perbincangan mengenai isu-isu semasa serta pusat saluran maklumat terkini berkenaan perkembangan pergerakan Pemuda IKS. Setiap ulasan yang dibuat mengenai apa jua topik hendaklah dilaksanakan secara matang dan profesional. Pemuda IKS akan menapis sebarang ulasan yang tidak bernas dan tidak membina untuk menjaga nama baik laman blog ini. Terima kasih di atas kerjasama semua pengunjung.

Peti Suara


27 Februari 2009

Jahanamlah Karpal "Si Celaka" Singh

Inikah pemimpin yang perlu dihormati? Di mana letaknya sikap profesional singh nih? Adakah dengan mencerca Pemuda UMNO dapat membawa perubahan yang baik? Ataupun ianya sekadar mencerminkan ke-tidak-senonoh-an pihak pembangkang? Apa pun jua, barisan kepimpinan pihak pembangkang semakin hari semakin bercelaru. Agak-agaknya macam mana lah jikalau mereka ini mentadbir negara. Tentu huru hara dibuatnya.
Pemuda IKS merujuk kepada isu kenyataan MP Bukit Gelugor, Karpal Singh yang melemparkan kata-kata berbunyi "pemuda celaka" ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang Di-pertuan Agong di dalam sidang Dewan Rakyat tempoh hari. Beliau berkata begitu sebagai tanda mengkritik tindakan Pemuda UMNO berdemonstrasi di Pulau Pinang. Beliau turut menyatakan bahawa dua butir peluru yang dikirimkan kepada beliau adalah angkara Pemuda UMNO.
Walau bagaimanapun, MP Kuala Krau, Ismail Mohamed Said dan MP Batu Pahat, Dr. Mohd. Puad Zarkashi telah mendesak beliau supaya menarik balik kenyataan dan pertuduhan yang telah dilemparkan kepada barisan Pemuda UMNO. Jika si Karpal mengingatkan Pemuda UMNO supaya jangan main-main dengan beliau, beliau juga perlu beringat supaya jangan mempermainkan barisan pejuang Pemuda UMNO. Padah jawabnya nanti.
Seluruh warga Pemuda UMNO giat berdemonstrasi di serata pelusuk tanahair kerana membantah tindakan Karpal Singh yang mahu menyaman DYMM Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang mentitahkan perletakan jawatan MB Perak, Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin.
Saudara Khairy Jamaluddin telah memberi si Karpal tempoh 24 jam untuk menampilkan bahan bukti bahawa kiriman peluru itu adalah perbuatan Pemuda UMNO. Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Tan Sri Annuar Musa pula mengingatkan Karpal bahawa keceluparan beliau boleh memakan dirinya sendiri.
Setelah mengkritik kepimpinan Anwar Ibrahim yang mengetuai barisan Pakatan Rakyat, kini beliau cari pasal pula dengan Pemuda UMNO. Pemuda IKS berasa beliau adalah individu yang patut berundur. Berharap para pemimpin pembangkang yang bijaksana dapat menasihati si tua yang tidak sedar diri ini.

8 ulasan:

 1. MINTA TUAN EDITOR LAMAN NI SIASAT DAN KOMEN ADUAN NI .. BANYAK DLM BLOG PR... SAYA CUMA NAK KEPASTIAN SAJA UTK NAK MEMILIH PEMINPIN MALAYSIA AKAN DATANG..TERIMAKASIH BANYAK
  "ADUN Sg. Panjang yang juga merupakan ketua pembangkang Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo yang dilihat semakin mengarut itu didesak supaya MELETAK JAWATAN SERTA MERTA ekoran terdapat 20 salah laku Khir semasa memegang jawatan MB selangor.

  Berikut adalah butiran kes Khir :

  1. Meluluskan projek pembina jalan merentasi bendang termahal, di Sekinchan, sejauh 20.5 km, bernilai RM92.5 juta kepada kontraktor yang hampir disenaraihitamkan, Meram Holdings.Menurut taksiran JKR, kos jalan itu tidak boleh melebihi RM50 juta. Subkontraktor yang menjalan semua projek berkenaan, Cabaran Wangsa, di miliki Pua Kim An, 27 tahun, tuan rumah yang pernah disewa oleh Khir, manakala seorang lagi pengarah syarikat, Ahmad Tarmizi Tajjeury adalah kroni Khir yang juga mendapat 100 ekar tanah yang memberi keuntungan minimum RM20 juta.

  2. Meluluskan tanah 400 ekar di Shah Alam, pada 20 Disember 2000 kepada empat syarikat berbeza (Layar Kekal/ Tirai Gemilang, Samasys, Usahasewa Sdn Bhd), tetapi seorang nama pengarahnya (Samsuri Rahmat) hadir dalam semua syarikat tersebut, iaitu seolah-olah Khir meluluskan tanah berpontensi tinggi itu kepada seorang sahaja.Nilai tanah di kawasan berkenaan boleh mencapai RM1 juta untuk satu ekar. Samsuri boleh untung minimum RM300 juta dari tanah tersebut.

  3. Meluluskan tanah kepada kroninya secara berulang kali dalam tempoh masa singkat. Daripada hanya dua mesyuarat Exco Kerajaan Negeri yang diambil secara rawak, iaitu pada 20 Nov. 2000 dan 4 Julai 2001, sekurang-kurangnya empat nama bertindan yang mendapat 100 ekar setiap orang, Ahmad Tarmizi Tajjeury, A.Rahman Mokhtar, Suzilawani Mustaphin dan Ali Nordin. Semua mereka ada hubungan, sama ada dengan Khir ataupun Setpol, Dr Karim Mansor. Sebahagian tanah ini telah dijual, dan pemiliknya boleh mengaut keuntungan RM200,000 seekar tanpa mengeluarkan modal walaupun satu sen.

  4. Meluluskan tanah seluas 50 ekar setiap seorang kepada empat pemohon yang hanya baru berusia 20 tahun (Ahmad Azmir, Noor Ashikin, Mardhiah, Azril Yusri).Salah seorang darinya adalah anak pegawai Daerah Kuala Langat, di mana lokasi tanah itu dikesan. Difahamkan sebahagian anak-anak muda ini tidak tahu pun yang mereka mendapat tanah berkenaan kerana mereka hanya penama bagi pihak yang rapat dengan Khir. Mereka ini hanya menjadi pengarah syarikat, tidak pun sampai 40 hari sebelum Exco meluluskan permohonan mereka. Beberapa syarikat terbabit dikenal pasti mempunyai pemegang syer yang sama, yang terdiri dari dua wanita yang ketika permohonan diluluskan baru berumur 24 tahun.

  5. Bagaimana Khir, pada bulan Mac 2001, hanya selepas 5 bulan menjadi MB, boleh membayar semua baki pinjaman rumahnya sebanyak RM150,000 secara tunai kepada BBMB Kajang. Kalaupun beliau tidak membelanjakan langsung elaun MBnya, beliau tidak mampu membayar semua pinjamannya itu.Rumah itu juga diubahsuai dengan kos yang besar, ini belum lagi dikira kos membina rumahnya sekarang di Simpang Lima, Tanjung karang, yang menelan belanja lebih RM300,000.

  6. Menggunakan kuasa dan pengaruhnya sebagai Pengerusi PKNS untuk mendapatkan sebidang tapak banglo di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi dengan diskaun hebat, 50%. Khir berbohong di Dun Selangor pada 31 Oktober 2001 apabila mendakwa beliau tidak membeli tanah itu, kononnya kerana tidak mampu dan dia juga menafikan pernah menerima dua tawaran dari PKNS dengan harga yang berbeza-beza. Salinan pembayarannya telah diperolehi.

  7. Khir memberi sumbangan peribadinya, berbentuk telur ayam, ayam dan peralatan sekolah kepada pengundi di kawasannya, di Sungai Panjang pada 25 Disember 2000. Nilainya hampir RM200 ribu. Apabila dipersoalkan dari mana sumber kewangannya, beliau, melalui akhbar Malay Mail pada 15 Januari 2001 mendakwa sumbangan ayam diperolehi dari Lintang Bistari Sdn Bhd sebuah syarikat bumiputera yang menurut Khir adalah syarikat ternakan ayam terbesar di Sungai Panjang. tinjauan menunjukkan bukan ayam atau reban tidak ada di kawasan berkenaan, malahan bulu dan tahi ayam pun tiada.

  8. Pada 17-18 April 2001, meluluskan kawasan kayu balak Kompartment 78 Hutan Simpan Hulu Langat kepada Fungsi Mewah Sdn. Bhd, seluas lebih 1200 ekar. Fungsi Mewah dimiliki oleh Pua Kim Seng, adik Pua Kim An, yang mana rumahnya bersebelahan rumah sewa Khir di Sekinchan dahulu. Pua Kim An juga dikesan mendapat tanah 100 ekar di Shah Alam. Keluarga Pua ini menyumbangkan dana kewangan yang besar kepada Khir semasa kempen pilihan raya 1999 dahulu.

  9.Projek membekal dan memasang paip air besi keluli MS1200mm, dari Semenyih ke Banting sejauh 37.3 km, bernilai RM82,385,182.. Projek ini terlalu mahal dari taksiran awal, yang tidak boleh melebihi RM40 juta. Dan jika sumber air diambil dari Pekan Dengkil kemungkinan jaraknya dapat dipendekkan menjadi hanya 20 km dan ini lebih menguntungkan. Ahli keluarga terdekat Khir didakwa mendapat imbuhan berpuluh juta daripada kontraktor LBH Engineering.

  10. Meluluskan konsesi membekalkan peralatan paip air untuk jabatan Bekalan Air Selangor kepada syarikat milik Naib Ketua Umno Tanjong Karang, JAKS Sdn Bhd. Harga paip JAKS 50% lebih tinggi daripada harga kilang. Bayangkan, untuk 1 meter paip, harga JAKS adalah RM900 sedangkan harga kilang hanya RM600. Selangor mahu tukar 5,000 km paip,jadi berapa untung JAKS?

  11. Meluluskan kawasan balak di Kompatmen 78, Hutan Simpan Hulu Langat, seluas lebih 1,200 ekar kepada Fungsi Mewah, milik Pua Kim Seng, iaitu abang kepada Pua Kim Seng, bekas tuan rumah yang pernah disewa Khir di Sekinchan. Keluarga Pua ini juga mendapat kontrak membina jalan termahal (RM4.6 juta untuk 1km)merentasi sawah padi daripada Meram Holdings, kontraktor yang hampir disenarai-hitamkan.

  12. Khir membayar RM10,000 sebulan bagi tapak banglonya, di Lot 14, Jalan 2/1G, Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi, yang dibelinya daripada PKNS dengan harga diskaun 50 peratus. Sumber pendapatannya dipertikai kerana sebelum ini beliau membayar tunai RM150,000 untuk selesaikan pinjaman rumahnya di Kajang, selepas lima bulan menjadi MB.

  13. Beliau mengarahkan Pengarah JKR Selangor, melalui nota pensil (agar dapat dipadam jika timbul kontroversi kelak), agar menyerahkan projek yang membawa keuntungan lumayan kepada kontraktor kroni. Antara projek terbabit ialah pembinaan jalan di Sabak Bernam, masjid di Puchong Perdana, kem wataniah dan kuaters kakitangan SUK di Shah Alam.

  14. Khir mempunyai hubungan rapat dengan kontraktor yang memohon projek kerajaan negeri, misalnya beliau bersama keluarga pernah bermalam di sebuah resort mewah di Janda Baik milik kroninya. Majulia Sdn. Bhd. Ini bercanggah dengan surat akujanji yang ditandatanganinya di depan Sultan Selangor.


  15. Menswastakan kutipan tunggakan pembayaran ansuran bulanan rumah awam kos rendah seluruh Selangor kepada syarikat kroni, Noble Nexus Sdn Bhd melalui perjanjian konsesi pada 27 September 2001. Untung lumayan dapat dipungut secara mudah kerana tugas Nobel Nexus hanya menghantar notis saman dan 30% kutipan menjadi miliknya.

  16. Meluluskan pembelian kenderaan rasmi kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Menteri Besar (dirinya sendiri) melalui mesyuarat Exco ke 25/2001 pada 26 September 2001, tanpa melalui prosedur yang lazim digunakan. Usia kereta rasmi MB belum sampai lima tahun (didaftarkan pada Jun 1997), dan tempoh Khir menjadi MB baru setahun iaitu tidak sampai lima tahun seperti sepatutnya. Beliau juga tidak merujuk kes ini kepada Perbendaharaan dan Ibu pejabat JKR di Kuala Lumpur. Meskipun menyentuh kepentingannya, di mana kereta rasminya Merc S320L, no. plat BGF7337 ditawar untuk dijual kepadanya, Khir masih mempengerusikan mesyuarat dan tidak mengisytihar kepentingannya.

  17. Khir mengarahkan agar semua minit dan kertas mesyuarat exco dikutip semula selepas mesyuarat tamat, manakala segala bahan-bahan penting mesyuarat Exco yang dipengerusikannya sejak Ogos 2000 tidak dibenarkan disimpan oleh Exco lain. Selalunya kertas-kertas penting itu diedarkan kepada anggota Exco sehari sebelum mesyuarat, iaitu pada Selasa, tetapi selepas isu rasuahnya terbongkar, ia hanya diserahkan selepas setiap Exco duduk di kerusi masing-masing. Maknanya, "Exco Selangor masuk mesyuarat berlenggang, keluar pun berlenggang.

  18. Meluluskan hampir 11 ekar tanah di Bandar Baru Bangi, yang diwartakan sebagai kawasan rekreasi, kepada syarikat kroni, Bestarama Sdn Bhd. Masyarakat setempat membuat bantahan kerana setakat ini banyak kawasan hijau dibangunkan demi mengejar keuntungan lumayan. Bestarama boleh untung segera lebih RM14 juta. Menariknya, pemegang syer Bestarama juga pemegang syer Noble Nexus. Kedua-dua wanita itu hanya penama bagi suku-sakat Khir

  19. Menggunakan ratusan ribu ringgit wang kerajaan negeri untuk membeli iklan dua muka penuh berwarna dalam Utusan Malaysia, sekurang-kurangnya pada 1 Feb, 16 Mac 2002, bagi menjawab serangan Lutfi Othman yang mendakwa Khir mengagihkan tanah (yang luas dan mahal), pelbagai projek besar, balak, buat kroni dan suku-sakatnya.

  20. Mengeksploit mesyuarat Majlis Tindakan ekonomi Selangor (MTES), untuk meluluskan segala tanah & projek kepada sesiapa yang disukainya tanpa kehadiran Exco lain. Mesyuarat Exco esoknya (pada setiap Rabu) hanya mengesahkan saja. MTES, menurut bekas penasihat undang-undang negeri, adalah tidak sah dari segi legal kerana ia merampas kuasa mesyuarat Exco."

  HARAP KOMENLAH ...

  BalasPadam
 2. Macamana plak guru silat aka ketua pemuda umno bhgn yg pukul orng OKU profesional ke.. bkn nk bela karpal tapi biar adil. Buat malu melayu je pukul OKU

  BalasPadam
 3. Dlm kemelut politik sekarang,Pemuda tidak wajar melatah dgn Karpal Singh.Benar beliau melontar perkataan "Celaka" di Parlimen tetapi ditarik balik dan diterima oleh speaker.Sikap pemuda tidak membantu membina imej UMNO tetapi rakyat mula memandang serong kpd UMNO.Kita wajar berlawan hujjah berbalas hujjah.Kita tahu MP Umno mampu menjlnkan tugas dgn cemerlang.Kpd pemuda.bertindak dgn ilmu bukan dgn nafsu.Kasihani lah Pak Lah.Jgn dicemarkan imej melayu. Kiff.

  BalasPadam
 4. sekarang pemuda umno nak pertahankan apa?...kita kena buat kajian, muhasabah diri. pemuda umno / umno lihat kembali mengapa bangsa melayu hari ini begitu lain, persepsi sesama bangsa dan persepsi kapada bangsa lain didalam negara ini kini.

  BalasPadam
 5. dalang-dalang yang akan menjahanamkan umno/pemuda umno. kalau dibiarkan, padah akan menimpa umno keseluruhannya.

  singkirkan najib,khir toyo, khairi jamaludin,naina rizal, rafidah, zahid hamidi, nazri aziz. mereka-mereka ini adalah kalangan yang dibenci rakyat dan penyebab besar umno tidak dihurmati. sekira tindakan ini berani diambil olih umno..., umno akan kembali dilandasan.

  BalasPadam
 6. inilah yg dikatakan akibat nila setitik rosak susu sebelanga...kerana ader sikap wakil rakyat yang tak mengambil kisah hal rakyat...bila pilihan raya baru nampak muka...baru korek tampal jalan..itu yang buat orang tak undi umno....laman blog macam2 ader..kutuk sanasini..salahkan orang sana sini..

  BalasPadam
 7. UMNOKU = UMNO+OKU

  BalasPadam
 8. Dalam diam-diam, kita berperang sesama sendiri dek kerana Pemilihan UMNO ini. Buat penyokong KJ, memburuk-burukkan Khir Toyo menjadi agenda utama, dalam masa yang sama mereka melihat Dato Mukhriz bukan ancaman utama.

  Itu semua membuka pekung di dada, membuktikan bahawa wujud kem atau kumpulan tertentu dalam UMNO. sekaligus buruk-memburuk dan mendedahkan segala penyelewengan seperti yg dilakukan oleh Tanpa Nama seperti di atas ternyata mempunyai kepentingan tersendiri dan matlamat menhalalkan cara.

  Itu semua cara Anwar Ibrahim.

  BalasPadam