Matlamat penubuhan laman blog ini adalah sebagai medan perkongsian dan perbincangan mengenai isu-isu semasa serta pusat saluran maklumat terkini berkenaan perkembangan pergerakan Pemuda IKS. Setiap ulasan yang dibuat mengenai apa jua topik hendaklah dilaksanakan secara matang dan profesional. Pemuda IKS akan menapis sebarang ulasan yang tidak bernas dan tidak membina untuk menjaga nama baik laman blog ini. Terima kasih di atas kerjasama semua pengunjung.

Peti Suara


20 Oktober 2010

Belanjawan 2011: Skim Rumah Pertamaku

"1] Skim Rumah Pertamaku bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dan berpendapatan kurang daripada RM3 ribu sebulan bagi memiliki rumah. Melalui skim ini, Cagamas akan menawarkan jaminan Kerajaan ke atas bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220 ribu." - Rembau.net.my

Ini bermakna, orang muda kini boleh mendapatkan pinjaman sehingga 100 peratus tanpa bersusah payah mengeluarkan wang bagi bayaran pendahuluan 10 peratus. Pada masa yang sama, pengecualian duri setem sebanyak 50 peratus juga diberi ke atas transaksi pembelian rumah bernilai bawah RM350 ribu.

Skim ini sejajar dengan dengan cadangan Makmal Pemuda bagi suatu skim khusus untuk membantu orang muda membeli rumah. Sudah pastinya skim seperti ini bukan sahaja membantu kos pembelian tetapi juga dapat meningkatkan pemilikan rumah di kalangan generasi muda yang rata-ratanya ramai masih lagi menyewa kediaman mereka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan